1
(1)

Hat nagyszínpadi bemutatóval készül az idei évadra a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett pedig Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét adaptálja a balettszínpadra – hangzott el a két kulturális intézmény közös évadnyitó társulati ülésén kedden Győrben.

Bakos-Kiss Gábor, a színház igazgatója elmondta, hogy az évadot szeptember 18-án nyílt nappal indítják, majd még abban a hónapban bemutatják Moliere A képzelt beteg című vígjátékát Zakariás Zalán rendezésében.
A korábban bejelentett Ármány és szerelem című romantikus dráma helyett Tamási Áron Énekesmadár című szerelmes játékát viszik színpadra. Friedrich Schiller romantikus drámáját az ukrán Ivan Urivsky rendezte volna, aki azonban Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem tud eleget tenni feladatának. Az Ármány és szerelem bemutatóját így a 2023-2024-es évadra halasztották – tette hozzá az igazgató.

Az évad hátralevő részében bemutatják Lionel Bart Oliver! című családi musicaljét, Giuseppe Verdi Rigolettóját, Móricz Zsigmond Barbárok című bűnügyi színművét és Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét.
A Kisfaludy-teremben játsszák Dan Gordon Esőember című drámáját, valamint Dér András Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című életrajzi drámáját.

A kisebbek a Sulibérletben Mark Twaintől a Tom Sawyer kalandjait, Jean-Claude Morulevat Jakabak című művét, valamint Kszel Attila Hanyistók című darabját láthatják a következő évadban.
A színház honlapja szerint műsoron marad a Puskás, a musical, A hőstenor, az Elisabeth, A padlás, a Primadonnák, a Bohóckaland, a Minden jegy elkelt és Az öldöklés istene.

Bakos-Kiss Gábor kiemelte, hogy az évad végén szeretnék megrendezni a Duna Összművészeti Fesztivált, amelyre Németországtól Romániáig hét olyan színház társulatát hívják meg, amelyek Győr léptékű és a Duna mentén lévő városokban működnek.
Velekei László, a Győri Balett igazgatója elmondta, hogy október 28-án mutatják be Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét.

A kisebbeknek játsszák a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya és a Maszkabál című darabokat, emellett augusztus 27-én mutatják be a Max és Móric című táncos előadást.
A Kisfaludy-teremben játsszák majd az Antigoné, a Ne bánts!, a Julie kisasszony és az Egy lépéssel közelebb című darabokat.
Műsoron marad a Chaos/The Wawes, a GisL, a Movements to Stravinsky/Mimi, az Anna Karenina, a One way to heaven, valamint a Romance.

Fellépnek a következő évadban több alkalommal is a fővárosban, emellett Pécsett, Kassán, Pozsonyban, Bécsben és a tervek szerint Kolumbiában is.
Velekei László beszélt arról is, hogy a színház és a balett bérletes előadásaira egy órával az előadás kezdete előtt mindenki annyiért válthat jegyet, amennyiért módjában áll. Ezzel az akcióval azokat szeretnék segíteni, akik anyagi körülményeik miatt nem tudnak eljutni színházba.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a világban a nehézségek “torlódtak”, ami hatással van mindenkire. A világ érzékeny, a művészek a munkájukkal azonban színesebbé, édesebbé tudják azt tenni.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 1 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.


JELENTKEZZEN BE A FIÓKODBA ÚJ FIÓK LÉTREHOZÁSA

 
×
FIÓK LÉTREHOZÁSA MÁR VAN FIÓKJA?
 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up